Ruby – fenomen novootkrivene ružičaste čokolade

In Općenito by Lucija Marjanović

Što je „Ruby“?

U svijetu čokolade posljednjih 150-ak godina mogle su se naći 3 glavne kategorije čokolade: tamna, mliječna i bijela čokolada. 2017. godine na svijet dolazi i četvrti tip čokolade, senzacionalna „Ruby“ čokolada jedinstvene ružišaste boje. Posebnim postupkom odvajanja kakao sjemenki sa područja Brazila, Ekvadora i Obale Bjelokosti te posebnim postupkom fermentacije sjemenki čuva se prirodna boja kakaa koji je kao tropski plod prirodne rozo-crvene boje. Ime „Ruby“ dolazi od asocijacije boje dragog kamena rubina, a sam okus čokolade je specifičan po svojim citrunastim notama. Naime, kakao je voće koje u sebi posjeduje elemente grožđastog i limunastog okusa što stopljeno s poznatim okusom čokolade tvori jedinstveni okus „Ruby“ čokolade.

Tvorac novog čokoladnog čuda je gigant i najpoznatiji švicarski proizvođač slatkiša, Barry Callebaut. Najbolji dio otkrića nove čokolade je što ova čokolada ima znatno manje kalorija od primjerice mliječne i bijele čokolade te se je može konzumirati u mnogo većim količinama bez značajnijih posljedica. Ovim otkrićem, poduzeće Barry Callebaut pogodilo je u srce svakog miljenika čokolade koji je sa grižnjom savijesti konzumirao i uživao u omiljenoj poslastici. „Prirodna je, živopisne boje, hedonističkog karaktera, stvorena da ugodi uz jedinstvenu autentičnost čokolade kao takve“, rekao je Barry Callebaut.

Gdje u Zagrebu  probati novi tip čokolade?

Obiteljska tvrtka za proizvodnju čokolade iz Sesveta predstavila je prvu hrvatsku,ručno izrađenu  ružičastu čokoladu „Ruby“ u sklopu brenda Vrsna Chocolates. Hrvatska se tako našla u nekoliko svjetskih zemalja koje tu vrstu čokolade uopće proizvode. Kada govorimo o toj famoznoj ružičastoj čokoladi, odnedavno je možete probati i u zagrebačkom Oktogonu gdje je otvorena mala čokolaterija Choco box by Bolero. U ponudi imaju 15-ak vrsta pralina i nekoliko čokoladnih tabli, a najpopularnija je upravo spomenuta „Ruby“ kojoj nitko ne može odoljeti. Još jedno novo u mjesto u Zagrebu nudi nešto na tu temu, a to je slastičarnica Le kolač . Ovdje iz raskošne ponude možemo izdvojiti Ruby kolač načinjen upravo od trenutno popularne i spomenute pink čokolade. Kažu kako se baš Ruby kolač uvijek prvi rasproda i da su reakcije gostiju odlične. Hoćete li i vi probati novu čokoladu koja bi svojim otkrićem mogla bitno utjecati na svjetsku industriju slastica? 🙂