Više od studiranja

Dani Europske unije - (O)živimo Europu

Projekt „Dani Europske unije 2014.“ održao se 07. i 08. svibnja 2014. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o tradicionalnom projektu kojeg organizira Hrvatska studentska asocijacija

Projekt „Dani EU“ je osmišljen kao niz stručnih predavanja, prezentacija i radionica na temu Europske unije koje su studentima Sveučilišta u Zagrebu i ostalim sudionicima projekta prezentirali renomirani govornici, ekonomski stručnjaci, političari, veleposlanici te ostali ugledni gosti.

Prijašnjih godina, „Dani Europske Unije“ su bili posvećeni ulasku Hrvatske u Europsku uniju i promjenama koje nas očekuju. Ove godine, značaj projekta je još veći, s obzirom da je Hrvatska punopravna članica te više nije samo pasivan promatrač, već aktivno sudjeluje u kreiranju europske politike. Stoga je izuzetno važno upoznati studente Sveučilišta u Zagrebu s ulogom koju Hrvatska ima te koju ulogu oni imaju kao građani te iste Unije.

Projekt je zamišljen kao dvodnevna manifestacija. Raspravljalo se o ulozi Hrvatske u EU, kroz predstavljanja i približavanja rada europskih institucija s posebnim naglaskom na europske parlamentarne izbore, ali dio predavanja bio je posvećen tome što je članstvo u EU donijelo Hrvatskoj te kako je ono utjecalo na temeljne gospodarske sektore, poput poljoprivrede, turizma, tržišta rada i pravosuđa. 

Piše: HSA, 21.05.2014.